ПРАВИЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ ВАГІТНОЇ – ЗДОРОВ’Я НА ДВОХ - Клініка Стефана Хміля

м. Тернопіль, вул. Шептицького, 1Б

  • +38(0352)43 12 07

  • +38(067)580 0 580

м. Тернопіль,вул. Стадникової, 9

  • +38(0352)40 42 00

  • +38(097) 7 40 42 00

м. Львів,вул. Липова Алея, 13

  • +38 067 350 61 00

  • +38(032) 243 00 43

ПРАВИЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ ВАГІТНОЇ – ЗДОРОВ’Я НА ДВОХ

Харчування вагітної має бути раціональним: повноцінним за набором харчових продуктів і правильно розподіленим протягом дня, що забезпечить потреби вагітної і плода. Правильно підібраний набір продуктів допоможе запобігти анемії, гестозам, гіпотрофії плода. Харчовий раціон повинен включати білки, жири, вуглеводи, клітковину, вітаміни, мікроелементи і воду. Складаючи меню майбутньої матері, необхідно враховувати характер трудової діяльності, зріст, масу тіла, термін вагітності.

Білки— складний будівельний матеріал. Джерелом білків може бути м’ясо, риба, молочні продукти ( сир, сметана, молоко, кефір, йогурт), яйця. В шлунково-кишковому тракті тваринні білки розщеплюються до амінокислот, які є універсальними як для тварин, так і для людей, і використовуються для побудови клітин, тканин і органів. Білок в організмі не накопичується. Тобто при дефіциті білка сповільнюються темпи внутрішньоутробного росту плода, що може несприятливо позначитися на його розвитку у майбутньому. Нестача білка може знизити імунітет майбутньої мами і вона буде більш схильна до простудних захворювань.

Жири необхідні організму, так як входять до складу клітинної стінки. Крім того, жири потрібні для засвоєння вітамінів, вироблення гормонів. Потреба в жирах задовільняється за рахунок тваринних і рослинних жирів , зокрема вершкове масло, рослинні олії, горіхи, насіння гарбуза, соняшника.

Вуглеводи – джерело енергії – поділяються на прості і складні. Прості вуглеводи, які містяться в кондитерських виробах, варенні, білому хлібі, рафінованому цукрі, краще обмежити, тому що вони створюють ефект «швидкого насичення», а отримана з них глюкоза перетворюється і відкладається у вигляді жирової тканини, збільшуючи також і масу плода. Перевагу слід віддати складним вуглеводам, вони довше розщеплюються і повільно виділяють глюкозу, що дає енергію. Складні вуглеводи містяться в крупах, цільнозерновому хлібі.

Не слід забувати і про клітковину, яка забезпечує роботу органів травлення. Здатність клітковини набухати сприяє формуванню калових мас і профілактиці закрепів. Вона розщеплюється бактеріями, які живуть в товстому кишківнику, що дає змогу їм продукувати деякі вітаміни, зокрема групи В. Джерелом клітковини є овочі, фрукти, ягоди. Навесні, все ж таки, варто утриматися від вживання в їжу ранніх овочів і фруктів і віддати перевагу заготовленим з осені або ж замороженим. Не варто також захоплюватися екзотичними і несезонними продуктами.

Варто ще кілька слів написати про вітаміни. В живому організмі постійно відбуваються процеси побудови і розпаду, які неможливі без участі посередників — ферментів. Саме ферментам для повноцінної роботи необхідні вітаміни. Якщо вітамінів буде недостатньо, то життєвонеобхідні процеси будуть відбуватися повільно і неповноцінно. Оскільки, в організмі жінки і в організмі плода відбувається дуже активний обмін речовин, то, очевидно, що майбутній матері потрібно більше вітамінів, ніж невагітній жінці. Звичайно, краще отримувати вітаміни природним шляхом, вживаючи овочі , фрукти, ягоди. Проте варто пам’ятати, що вітаміни руйнуються при тепловій обробці, неправильному зберіганні. І дещо незручно підраховувати які фрукти в якій кількості жінка з’їла і, відповідно, скільки вітамінів в результаті отримала. Щоб компенсувати дефіцит вітамінів – гіповітаміноз – розроблено спеціальні вітамінні комплекси для вагітних.

Важливе значення має забезпечення організму вагітної мікроелементами, особливо кальцієм, фосфором, калієм, натрієм, залізом.

Кількість води повинна складати 1-1,5 л/добу.

Раціональним є прийом їжі 5 р/день, три з яких – основні і два – перекуси. Вуглеводи краще вживати в першій половині дня, даючи таким чином організму енергію. Для прикладу, це може бути каша з сухофруктами або з салатом на сніданок з наступним перекусом через 3-4 години у вигляді яблука чи іншого фрукта. На обід слід віддати перевагу м’ясній чи рибній страві,може бути суп на нежирному м’ясному бульйоні. Спосіб кулінарної обробки краще обрати тушкування, варіння, запікання, уникаючи смаження. Другий перекус, наприклад, горіхи, несмажене насіння соняшника, гарбуза варто провести через 3 години після обіду. На вечерю добре вживати молочні або кисломолочні продукти.

Дорогі мамусі! Ваш організм і організм малюка потребує поживних речовин для побудови нових тканин. Але тут питання не стільки в кількості, скільки в якості: важливо не «за двох» їсти , а споживати смачну і здорову їжу!

Матеріал підготувала

лікар-терапевт Медичного центру

“Клініка професора Стефана Хміля”

Паламарчук Л. П.

© 2017 Клініка Стефана Хміля.| Designed and DEVELOPED by wpDEX

Free WordPress Themes, Free Android Games